Сторінки

Thursday, November 30, 2017

Девальвація в Україні

офіційні середньорічні курси гривні до долара, 1995-2017
Хто б не хотів мати міцну вільноконвертовану національну валюту? Як предмет додаткової гордості?

Але на практиці, хочемо ми того чи ні, гривня традиційно падає в силу об'єктивних причин.



 Девальвація вигідна всім урядам. Вона зменшує соціальне навантаження на бюджет. Вона створює конкурентні умови для експортерів.

Так звані валютні війни полягають у помірній девальвації своєї валюти на противагу іншим країнам. Ключове слово тут - помірні. Світові та регіональні лідери не наважуються обвалити свою валюту, щоб не наразитися на міждержавний та внутрішній спротив.

Інша справа - Україна. Тут можна девальвувати гривню, ні на кого не озираючись.

І тому, щоб скористатися ситуацією на свою користь, довгострокові плани потрібно пов'язувати з експортом.


Ставати багатими. Час, хто це ще не зробив, переорієнтуватися з внутрішнього на світові ринки. Час ставати експортером товарів, послуг, чи хоча б робочої сили. Наші європейські заробітчани, як експортери робочої сили, зараз також у великому плюсі, як і експортери товарів та послуг.

Структурна реформа економіки. Соціально та з погляду права важко звільнити геть мільйон чиновників, як обіцяв прем'єр, а також звільнити мільйони інших бюджетників. Але вже зараз відбулося умовне звільнення навпіл, за рахунок падіння реальної зарплати. А якщо довести ситуацію до абсурду, коли внаслідок девальвації середня зарплата буде не 200 доларів, а 20 доларів (а до цього все йде), то у працівника вже не буде сенсу триматися за таке бюджетне робоче місце, і він буде змушений шукати краще. А краще - це ставати експортером та багатіти.

Офіційні середньорічні курси НБУ, UAH/100 USD
рік курс
1995 147.46
1996 182.95
1997 186.17
1998 244.95
1999 413.04
2000 544.02
2001 537.21
2002 532.66
2003 533.27
2004 531.92
2005 512.47
2006 505.00
2007 505.00
2008 526.72
2009 779.12
2010 793.56
2011 796.76
2012 799.10
2013 799.30
2014 1188.67
2015 2184.47
2016 2555.13
2017 2649.37

No comments:

Post a Comment